+30 6975877745 welcome@wiseme.gr

…και «ξαφνικά» βρέθηκες μ’ένα ποσό που ποτέ ξανά δεν είχες κρατήσει στα χέρια σου, που ποτέ δεν είχες φανταστεί. Πακέτο εθελουσίας εξόδου, βοήθεια από τους γονείς, πρώτος λαχνός στο λαχείο ή λίρες στην παλιά καρέκλα της αντικερί. Whatever… Όμως το αρχικό σου κεφάλαιο έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: τα χρήματα ξοδεύονται με γρηγορότερους ρυθμούς από αυτούς που περιμένεις, και μη ξεχνάς ότι μέχρι σήμερα διαχειριζόσουν έναν μισθό και όχι μία μικρή περιουσία. Λεφτά υπάρχουν… αλλά για πόσο;

Αν ξεκινάς τη δική σου επιχείρηση, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου μερικούς απλούς κανόνες, όσον αφορά στην οικονομική διαχείριση αυτού του αρχικού κεφαλαίου που διαθέτεις.

1. Προσδιόρισε το ποσό της επένδυσης. Ξεκινάς μια επιχείρηση, άρα είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται να επενδύσεις κάποιο κεφάλαιο σε αγορά παγίων / εξοπλισμού, σε διαμόρφωση του χώρου σου, στην αγορά των πρώτων αναλωσίμων. Σκέψου έξυπνα:

  • Αξιολόγησε ποιο κομμάτι της επένδυσης δεν «σηκώνει» εκπτώσεις. Κάποια στοιχεία της επένδυσης μπορεί να τα αντικαταστήσεις / βελτιώσεις στη συνέχεια, άλλα όμως πρέπει εξ’αρχής να είναι υψηλής ποιότητας. Μείωσε το κόστος σου σε δευτερεύοντα στοιχεία της επένδυσης, ή υλοποίησέ τα σταδιακά.
  • Αξιοποίησε ότι ήδη έχεις και μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς στο νέο σου ξεκίνημα (υπολογιστές, επίπλωση κ.λπ.)…εάν σου το επιτρέπει η νομική μορφή της επιχείρησής σου.
  • Αποπλήρωσε έξυπνα. Αναζήτησε και διαπραγματεύσου τον κατάλληλο ρυθμό αποπληρωμής της επένδυσης, αποφεύγοντας ένα δυσβάσταχτο μηνιαίο ποσό.

2. Μην ξεχνάς το κεφάλαιο κίνησης. Κάθε επιχείρηση χρειάζεται πολλούς μήνες, ή και ως 3 χρόνια, για να καταφέρει το περίφημο break even. Έως τότε, θα πρέπει αρχικά να χρηματοδοτείς από το αρχικό σου κεφάλαιο και στη συνέχεια να συμπληρώνεις για κάποιο διάστημα τα έσοδά σου από το αρχικό σου κεφάλαιο. Δεν θα αποκτήσεις κερδοφορία σε 3 μήνες.

  • Κράτησε μέρος των χρημάτων σου ως κεφάλαιο κίνησης: Διαχώρισε εξ’αρχής ποιο μηνιαίο ποσό είναι απαραίτητο ως κεφάλαιο κίνησης της επιχείρησης. Κράτα από το αρχικό σου κεφάλαιο ποσό ίσο με κεφάλαιο κίνησης 2 ετών. Δαπάνησέ το με φειδώ, ώστε να διασφαλίσεις την επιβίωση της επιχείρησης μέχρι να αποκτήσεις κρίσιμη μάζα εσόδων.
  • Διέκοψε τις πάγιες εντολές και ξεκίνα να παρακολουθείς όλα τα έξοδα με xl: όταν επιχειρείς, οι οικονομικές σου ροές δεν είναι σταθερές στην αρχή ή στο τέλος του μήνα. Είναι καλύτερο να ρυθμίζεις εσύ κάθε φορά το χρόνο στον οποίο θα κάνεις τις διάφορες πληρωμές σου. Προγραμμάτισέ τες σε όλη τη διάρκεια του μήνα, κι όχι μαζεμένες.

3. Μην ξεχνάς την προσωπική σου επιβίωση. Μέχρι να βγάζεις τα προς το ζην από την νέα σου επιχείρηση, θα πρέπει να ζεις από το αρχικό σου κεφάλαιο. Να τρέφεσαι, να πληρώνεις λογαριασμούς, να πληρώνεις πιστωτικές κάρτες και δάνεια, να καλύπτεις τα προσωπικά σου έξοδα.

  • Κράτησε μέρος του κεφαλαίου σου για να ζεις. Προσδιόρισε έναν μηνιαίο προϋπολογισμό, ει δυνατόν μικρότερο από αυτό που ξόδευες ως τώρα. Για τα πρώτα 2 χρόνια τουλάχιστον, υπολόγισε ότι πρέπει το ποσό αυτό να διασφαλιστεί από το αρχικό σου κεφάλαιο. Τους πρώτους μήνες, είναι πιθανό να έχεις μόνο έξοδα, ετοιμάσου λοιπόν γι’αυτό!
  • Μείωσε τα έξοδά σου: Τον πρώτο χρόνο, περιόρισε όσο μπορείς τα προσωπικά σου έξοδα. Κατέγραψε και αναθεώρησε (αν είναι εφικτό) τα πάγιά σου. Είναι πολλοί αυτοί που, έχοντας τον τραπεζικό τους λογαριασμό πιο γεμάτο από ποτέ, δεν αντιστέκονται στον πειρασμό να κάνουν στην αρχή περισσότερα έξοδα, και το μετανιώνουν μετά. Κάνε το αντίστροφο: περιορίσου στην αρχή, και ανοίξου σταδιακά αν η επιχειρηματική σου εξέλιξη το επιτρέπει.
  • Ασχολήσου με τα έξοδα που φαίνονται ανελαστικά: Διερεύνησε αν μπορείς να πάρεις μια περίοδο χάριτος στο δάνειό σου, το οποίο ως τώρα εξοφλούσες ανελλιπώς. Μπορεί επίσης να αναθεωρήσεις συνδρομές, να αναζητήσεις φθηνότερη ασφάλιση κ.λπ.

Καθώς η επιχειρηματική σου δραστηριότητα θα αναπτύσσεται, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν έξοδα που δεν προγραμμάτιζες, ενώ τα έσοδα δεν αναπτύσσονται με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό. Μπορεί λοιπόν το αρχικό σου κεφάλαιο να στερέψει πιο νωρίς απ΄ότι υπολόγιζες. Να επαναλαμβάνεις προσεχτικά τους υπολογισμούς σου και να επαναξιολογείς τακτικά τα έξοδά σου. Κυρίως, μην ξεχνάς το αντίβαρο των παραπάνω: να αναζητείς διαρκώς νέους τρόπους να αυξήσεις το εισόδημά σου, ακόμη κι αν δεν ήταν στον αρχικό σου προγραμματισμό. Μια νέα αγορά, μια νέα υπηρεσία, ένας νέος Πελάτης, ένας Συνεργάτης, αυτό είναι το μόνο money εξ ουρανού στο οποίο ίσως μπορείς να υπολογίζεις στο εξής.

Καλή επιτυχία!

Δημήτρης Παπαδημητρίου  | Managing Partner – Wise me Innovation in Learning & Development